5+1 OK AMIÉRT ÉRDEMES TÉLI ESKÜVŐT SZERVEZNETEK

Pályafutásom során kevés téli esküvőt tudtam fotózni, de mindegyik különleges volt. Idén az első megbízásom egy januári házasságkötés volt és mivel csodálatosan sikerült a ceremónia, arra gondoltam ez a téma megér egy blog bejegyzést.

A polgári szertartás kültéren volt, így mindenki attól tartott, hogy fázni fog a pár és a vendégek, ami visszafoghatja az esemény emelkedettségét. A tapasztalat azonban ennek teljesen az ellenkezője lett: a hangulat annyira egyedi volt, hogy mindenki elfelejtette, hogy egyébként 1-2 fokban ül/áll a szertartáson, senki nem érezte rosszul magát. Olyan volt az egész, mintha egy tündérmese lett volna (akár a Jégvarázsra is gondolhatunk): havas táj, befagyott tó, világító lámpafüzérek, tiszta csillagos ég. Természetesen a kabátok, a páron lévő kiegészítő ruházat és a pálinka kínálat is javított a hőérzeten 🙂 Bizton állíthatom, hogy egy nyári esküvőhöz képest ez a januári esemény semmivel sem volt kevesebb vagy kényelmetlenebb, sőt azt gondolom bizonyos szempontokból még előnyösebb is volt, mint egy főszezonban megtartott ceremónia.

Annak minden szépsége ellenére sajnos még kevésbé elterjedt a téli házasságkötés, viszont a vélt vagy valós hátrányok mellett számos előnnyel jár ha erre az időszakra tervezitek az esküvőtöket. Tapasztalataim alapján összeszedtem a legfőbb 5+1 érvet, amiért érdemes téli esküvőben gondolkodnotok:

1. ÁR-ÉRTÉK ARÁNY

Főszezonon kívül bizonyos szolgáltatásokat kedvezőbben is igénybe tudtok venni, mivel ilyenkor a szolgáltatók átlagos bevétele is alacsonyabb. Természetesen ez szolgáltatótól és szolgáltatástól is függ, de tény, hogy könnyebb ilyenkor az áralkuba belemenni, mint akkor, amikor minden hétvégére (és annak minden napjára) jut egy esküvő. Különösen február szokott holtszezon lenni mind a helyszínek, mind a kiegészítő szolgáltatások szempontjából.

2. ELÉRHETŐSÉG

A legtöbb szolgáltató téli naptára kevés kivétellel szinte üres, így a kedvenc ceremóniamester, dekoros, fotós, videós és akár helyszín is szinte biztos hogy elérhető lesz számotokra. Különösen akkor jön ez jól, ha kicsit kényelmesebbek voltatok és nem 1-1,5 évvel az esküvő előtt kezdtétek szervezni a nagy napotokat. Téli dátumra szinte biztos, hogy még az adott év nyarán/őszén is meg tudjátok szerezni a legjobb szolgáltatókat.

3. KEVESEBB KOMPROMISSZUM

A legforgalmasabb nyári időszakban sokszor találkoznak azzal a párok, hogy bizonyos igényekből le kell adniuk. Ilyen példa lehet, mikor a helyszínen a szállás csak csökkentett időintervallumban áll rendelkezésre, mivel előző napon vagy másnap is rendeznek esküvőt. Ez pl. sokszor az előkészületeket is befolyásolhatja, pl. kevesebb idő marad a dekorációra vagy maga a pár is későbbi időpontban érkezhet a helyszínre. Ez természetesen nem minden esetben történik így és vannak nagyon rugalmas helyszínek is, de általánosságban kijelenthető, hogy a nyári nagyobb torlódás több nem várt, kompromisszumos szituációt is okozhat.

4. GYORSABB ÁTFUTÁSI IDŐ

Mivel a szolgáltatóknak ilyenkor általában több idejük van, így gyorsabban tudnak akár egyedi igényeket is megvalósítani. Ez leginkább a fotózást- videózást érintheti, de akár az esküvői ruhák vagy a meghívók készítését is bele lehet érteni. Ilyenkor a csomagajánlataimnál vállalt határidőhöz képest jóval rövidebb idő alatt adom át az anyagot és jellemzően több fotó is készülhet el az utómunka során, mint a leterheltebb nyári időszakban.

5. EGYEDISÉG

Vendégeitek nagy része valószínűleg nagyon sokszor volt már nyári esküvőn, így szinte biztos, hogy emlékezetesebb lesz számukra – és számotokra is – egy téli ceremónia. Ha szerencsétek van egy havas vagy zúzmarás táj nagyon szép kiegészítője lehet a fehér menyegzőtöknek. Egyediség lehet az is, hogy nem kell nyári melegben (ami beltéren is zavaró tud lenni) átvészelni a napot, így a smink, haj, ruha is hálásabb és kezelhetőbb lesz a fontos pillanatokban. Szintén egy érdekes megfigyelés: a tánckedv és a jó hangulat is tovább kitart, mivel a hőérzet nem terheli meg az étel- és alkoholfogyasztást.

+1 KÜLÖNLEGES FOTÓK 😉

Minden szentnek maga felé húz a keze, így az extra érv mi más is lehetne mint hogy az átlagtól teljesen eltérő fotók is készíthetők egy téli esküvőn. Természetesen minden esküvő egyszeri és megismételhetetlen, így mindig átlagtól eltérő fotók készülnek, de mégis… egy havas táj, zúzmarás fa, fagyott folyó kiemelkedően különleges hátteret és az esküvő tisztaságát, emelkedettségét reprezentáló szín- és formavilágot tud teremteni.

Remélem fenti érvekkel tudtam nektek kicsit segíteni a döntésben.

„Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz… fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.”
Johann Wolfgang von Goethe

0